Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Onlinewinkel-Webwinkels / Wat is het verschil tussen retail en detailhandel?

Wat is het verschil tussen retail en detailhandel?

Sharing is caring

Als je de termen retail en detailhandel hoort, lijken ze vaak hetzelfde te betekenen. Ze worden immers vaak door elkaar gebruikt, maar er is een subtiel verschil tussen beide. In dit artikel leggen we uit wat onder retail en detailhandel valt, waar ze overlappen. We leggen uit wat het verschil is tussen retail en detailhandel en we geven voorbeelden van bedrijven en beroepen die onder deze termen vallen.

Wat is retail?

Retail is een bredere term die afkomstig is uit het Engels en wereldwijd gebruikt wordt. Het verwijst naar de verkoop van goederen of diensten direct aan de eindconsument, ongeacht het type product of het verkoopkanaal. Retail omvat zowel fysieke winkels als online verkoopplatformen, maar kan ook andere vormen van directe verkoop zijn, zoals marktkramen, pop-up stores en zelfs verkoop via social media.

Retail heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld door de opkomst van e-commerce, waardoor consumenten op allerlei manieren toegang hebben tot producten en diensten. Het begrip retail kan ook services omvatten, zoals kapsalons, sportscholen, en reparatiediensten.

Voorbeelden van bedrijven in de retail:

  • Amazon: Een wereldwijd e-commerceplatform dat producten rechtstreeks aan consumenten verkoopt.
  • Zara: Een modeketen met fysieke winkels en een sterke online aanwezigheid.
  • Apple Store: Verkoopt zowel online als fysiek elektronische apparaten en accessoires.
  • Kruidvat: Een drogisterij die zowel online als in fysieke winkels producten aan consumenten aanbiedt.

Wat is detailhandel?

Detailhandel, daarentegen, is een specifiekere term die vooral in Nederland en België gebruikt wordt. Het verwijst naar de fysieke verkoop van goederen (dus geen diensten) aan consumenten via winkels, marktkramen of andere offline kanalen. Het begrip detailhandel is traditioneler en vaak geassocieerd met winkels die een breed scala aan producten aanbieden, zoals supermarkten, warenhuizen of kleine boetieks.

Hoewel detailhandel meestal een fysieke locatie impliceert, hebben veel traditionele detailhandelsbedrijven zich aangepast aan de digitale tijd en ook een online verkoopkanaal opgezet. In die gevallen overlapt de detailhandel met retail.

Voorbeelden van bedrijven in de detailhandel:

  • Albert Heijn: Een Nederlandse supermarktketen die fysieke winkels heeft en een bezorgservice voor online bestellingen aanbiedt.
  • HEMA: Een warenhuis dat zowel dagelijkse gebruiksvoorwerpen als kleding en etenswaren verkoopt, met winkels door heel Nederland en België.
  • Jumbo: Een andere supermarktketen met veel fysieke winkels en een groeiende online aanwezigheid.

Waar overlappen retail en detailhandel?

Retail en detailhandel overlappen vooral wanneer het gaat om de verkoop van fysieke producten via winkels. In dit geval zijn detailhandelaren een subcategorie van retailers. Echter, niet alle retailers zijn detailhandelaren. Een retailer kan ook puur online opereren, terwijl detailhandel traditioneel gekoppeld is aan fysieke verkoopplekken.

Met de opkomst van omnichannel strategieën (een mix van fysieke winkels en online verkoop), zijn de grenzen tussen retail en detailhandel steeds vager geworden. Bijvoorbeeld, bedrijven zoals Bol.com en Coolblue, die ooit begonnen als pure online retailers, hebben nu fysieke afhaalpunten en showrooms, waardoor ze ook meer op traditionele detailhandel lijken.

Verschillende beroepen in retail en detailhandel

Hier zijn enkele beroepen die je kunt tegenkomen in zowel retail als detailhandel, met een korte uitleg hoe ze binnen deze sectoren passen:

  • Winkelmedewerker: Werkt in een fysieke winkel en helpt klanten bij hun aankoopbeslissingen. Dit beroep valt onder zowel retail als detailhandel.
  • E-commerce manager: Richt zich op de online verkoop van producten, een typisch retailberoep dat minder vaak binnen traditionele detailhandel voorkomt.
  • Visual merchandiser: Verantwoordelijk voor de presentatie van producten in fysieke winkels, en daarmee een belangrijk onderdeel van de detailhandel, maar ook relevant voor retailers met fysieke locaties.
  • Klantenservice medewerker: Helpt klanten met vragen en problemen, zowel online als in fysieke winkels. Dit beroep is belangrijk in zowel retail als detailhandel.

Samenvattend

Hoewel retail en detailhandel vaak door elkaar gebruikt worden, zijn er duidelijke verschillen. Retail is een bredere term die zowel de fysieke als de digitale verkoop van goederen en diensten omvat, terwijl detailhandel zich specifieker richt op de fysieke verkoop van goederen aan consumenten. Bedrijven zoals supermarkten, warenhuizen en kleine winkels vallen allemaal onder detailhandel, maar bedrijven die ook online actief zijn en een breder assortiment aan diensten aanbieden, vallen eerder onder de bredere noemer van retail.

Voorbeelden van overlappende bedrijven:

  • IKEA: Dit bedrijf verkoopt zowel fysieke producten in winkels als via een online platform, en valt daarmee onder zowel retail als detailhandel.
  • H&M: Met winkels wereldwijd en een sterke online aanwezigheid is dit een duidelijk voorbeeld van een bedrijf dat actief is in zowel retail als detailhandel.

Als je zelf een bedrijf begint in de verkoop van producten, is het goed om te weten of je voornamelijk in de detailhandel opereert of als bredere retailer, afhankelijk van de kanalen die je gebruikt om je klanten te bereiken.