Volgens het longfonds sterven zo’n 12.000 mensen per jaar vroegtijdig door ongezonde lucht. Ongezonde lucht is lucht waar te veel CO2 of fijnstof in zit. Voornamelijk dat fijnstof is gevaarlijk, want het kan je longen ernstig beschadigen. Kachels stoten behoorlijk wat fijnstof uit en spelen daarmee dus ook een grote rol in deze luchtvervuiling. Luchtvervuiling kun je voorkomen door duurzaam te stoken. In dit artikel geven we je een paar tips voor hoe je dat kunt doen.
Zorg voor een goede verbranding
Wanneer je hout verbrand, komt er rook vrij. In die rook zit fijnstof en die fijnstof is dus erg slecht voor je longen. Door te zorgen voor een goede verbranding, zorg je ervoor dat zo veel mogelijk fijnstof verbrand. Er is dan niet zo veel rook en je stoot dus ook niet zo veel fijnstof de lucht in. Je zorgt voor een goede verbranding door voor een goede luchttoevoer te zorgen. Het vuur krijgt dan veel zuurstof, waardoor het goed kan ademen. Ook hitte is belangrijk, hoe warmer het vuur namelijk wordt, hoe beter het brandt. Verder is ook brandstof natuurlijk belangrijk. Als je stookt met wat vochtig hout, dan komt dat de verbranding niet ten goede. Het hout verbrand dan niet optimaal en er ontstaat weer meer rook. Zorg er daarom voor dat je altijd met goed, droog hout stookt. Koop je bijvoorbeeld bruinkoolbriketten voor de openhaard, dan weet je zeker dat je goed zit.
Tips om de hitte van je vuur te verhogen
We schreven hierboven al even dat hitte erg belangrijk is voor een goede verbranding. Maar hoe zorg je ervoor dat je vuur heet genoeg is om goed te branden? Er zijn een paar manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een asbed. As werkt erg isolerend, waardoor de hitte van het vuur daarboven goed vastgehouden wordt. Verder kun je ook stoken met een haardplaat. Zet deze tegen de achterwand van je haard en dan kan de warmtestraling met wel 50% worden verhoogd. Hoe dikker die plaat, hoe beter de straling.
Gebruik milieuvriendelijk hout
Natuurlijk is milieuvriendelijk hout een beetje een kromme term, want wanneer je hout omhakt en opstookt, verminder je niet alleen de zuurstofproductie, maar stoot je ook nog eens CO2 terug in de lucht. Toch hoeft stoken niet per se slecht te zijn. Je moet er echter wel voor zorgen dat je hout uit de buurt gebruikt, zodat het vervoer van het hout geen grote impact maakt op het milieu. Daarbij kun je ervoor kiezen om FSC gecertificeerd haardhout te kopen. Dat houd in dat het hout voor de kap is geproduceerd en dat voor de gekapte bomen, nieuwe bomen worden geplant.
Gebruik onbewerkt hout
Natuurlijk mag het hout wel gezaagd, of gehakt zijn. Met onbewerkt hout bedoelen we simpelweg dat het hout niet geïmpregneerd, of geschilderd mag zijn. Zo voorkom je dat er chemische stoffen de lucht in worden gestoten. Het is natuurlijk logisch dat dat ook enorm slecht is voor het milieu en de luchtkwaliteit.